Autorităţile judeţene şi operatorii de turism din Gorj au avut o participare reuşită la Târgul Internaţional de Turism de la Viena, desfăşurat în perioada 14 – 17 ianuarie. Autoritatea Naţională pentru Turism a oferit, anul acesta, judeţului Gorj, un loc important la standul României de la Viena, fiind principala regiune parteneră. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, prezent la Viena, a precizat că anul acesta Gorjul a promovat brandul Brâncuşi, turismul montan, dar şi obiceiurile şi tradiţiile populare gorjeneşti. Nu în ultimul rând, Gorjul a punctat în Austria şi la capitolul turism gastronomic, Ion Călinoiu amintind că oraşul Tismana a câştigat, anul trecut, locul trei în cadrul Concursului gastronomic Eden- Destinaţii Europene de Excelenţă. Tot la Viena a fost expusă distincţia internaţională în turism „Mărul de Aur“, primită acum un an şi jumătate de judeţul Gorj, în semn de recunoaştere ca destinaţie turistică unicat.
Meşteri populari din Gorj
La standul Gorjului a fost expus şi un bust al sculptorului Constantin Brâncuşi, pentru a promova judeţul ca destinaţie culturală. Principalele instituţii reprezentate la Viena au fost: Muzeul Judeţean de Istorie, Şcoala Populară de Artă, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ şi Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale. Din cadrul Şcolii Populare de Artă au fost prezenţi în cadrul târgului patru meşteri populari, care sunt şi instructori. Este vorba de meşterul cioplitor Nicolae Rotaru, din Crasna, olarul Dumitru Coneru, ţesătoarea Filomela Tiştere şi artista plastică specializată în pictură pe sticlă Daciana Ungureanu. La standul Gorjului a fost expusă, la o scară mai mică, o casă ţărănească din Gorj. În fiecare zi de târg, artiştii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ au susţinut spectacole şi au prezentat obiceiuri de nuntă din Gorj.
Vineri a fost programată o seară gorjenească, la standul unei cunoscute reviste de promovare a turismului la nivel internaţional. Tema serii a fost gastronomie locală şi românească, precum şi un spectacol de muzică şi dansuri populare specifice judeţului.
Gorjul ca destinaţie turistică specială
Tot în cadrul Târgului Internaţional de Turism de la Viena au fost organizate mai multe seminarii. Unul dintre acestea a fost susţinut de Biroul de turism al României de la Viena, condus de Simion Giurcă. Acesta le-a vorbit participanţilor la seminar despre judeţul Gorj ca destinaţie turistică specială, în contextul existenţei operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu: „Accentul a fost pus pe Constantin Brâncuşi, având în vedere că 2016 este Anul «Brâncuşi». S-a pus accentul pe turismul cultural, dar au existat pliante şi prezentări despre turismul montan. S-a vorbit despre Rânca, Transalpina şi s-a mers la târg şi cu filmul de prezentare al judeţului Gorj, care a şi fost premiat la un festival internaţional de profil. Au mai trimis pliante la târg şi restaurante şi unităţi de cazare din judeţul Gorj, care au prezentat oferta gastronomică şi de cazare, precum şi ceea ce poate găsi turistul în Gorj: de la turismul cultural, monahal, montan, de aventură şi altele. Oferta a fost variată“, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj .
sursa: Gazeta de Sud