Joi, 8 octombrie 2020, de la ora 17.30, Cenaclul ”Columna” și Muzeul Județean Gorj (MJG) ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu organizează lansarea volumului ”Ambiguu”, de Marius Iorga, apărut la editura timișoreană Eubeea. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (Parcul Central), secție a MJG. ”Ambiguu” este o carte în care mi-am permis să mă joc cu personajele, cu lume lor, cu sentimentele lor, cu tot ceea ce puteam avea la îndemână într-un text. Pare serioasă, pentru că lasă întrebări fără răspuns la final…” Marius Iorga
Marius Iorga. ”Ambiguu”, dar clar!
În deschiderea primului său volum de proză (proză scurtă – ”Pre-texte”, Editura Eubeea, 1999, Timișoara), Marius Iorga anunța, ca mărturie de credință față de propria viziune literară: ”… nu sunt eu, ci-s acei câțiva aleși care-au trecut prin mâna mea spre viață. Le-am răsturnat esențele și i-am adus aici, printre noi, pentru a-mi dovedi puterea și, de ce nu?, puterea lor de-a ne surprinde viața, de-a o sparge în bucăți și recompune după legi mai mult sau mai puțin relativiste.”
Faptul că această primă carte nu a fost un simplu pretext pentru a intra în atenția publicului cultural al Târgu-Jiului, stă atitudinea lui consecventă în a continua să scrie, reușind prin următoarele lui volume o identitate de stil, de abordare a manifestărilor umane în fața societății, dar mai ales de punere în oglindă a omului, dincolo descoperind trăirile emoționale nerostite, eliberate de temeri printr-o ”Dublă spovedanie, roman, 2004”. Marius Iorga nu construiește spații euforice și acțiuni cu termen limitat de desfășurare, ci folosește plasticitatea cuvântului ca să ”recompună” ca într-un vitraliu episoade existențiale, personajele fiind puse să joace în locuri tabu ale firii umane, camere bântuite de factori instinctiv-afectivi (Șapte camere, roman, 2018),
Volumul intitulat ”Ambiguu” a apărut la aceeași editură timișoreană ”Eubeea”, în acest an, 2020, curios, tocmai când viața noastră pare încărcată de ambiguitate. Gândurile, frământările, gesturile expuse sunt elemente de decor pentru niște structuri caracteriale, motive regizorale bine căutate și conturate în cele opt proze scurte propuse ca niște clipuri pline de esență, care dezvăluie atât cât este necesar pentru a induce cititorului un final în ambiguitate, insinuant, deschis… (Viorel Surdoiu)
Marius Iorga este un scriitor care se remarcă și prin activitatea sa culturală, conducând de câțiva ani buni și Cenaclul Columna. Reușește, astfel, să adune și să țină laolaltă târgujienii interesați de acest fenomen al scrisului, fie că sunt dintre cei aflați la început de drum, fie că vorbim despre scriitori cu ani de creație în spate și mai multe cărți publicate. Din cea de-a doua categorie face parte și Marius Iorga, ”Ambiguu” fiind cel mai recent volum al său, la 21 de ani distanță de prima sa apariție editorială în volum de proză.