Între 29 septembrie și 1 octombrie 2014, managerul român de proiect – Tița Eugenia Alina, partenerul său american – Jeffries William, împreună cu managerii celorlalte proiecte căștigătoare ale programului Museums Connect, au participat, la Washington, la un curs de pregatire organizat de Alianța Americană a Muzeelor, instituție aflată în subordinea Departamentului de Stat american.
După trainingul managerilor de proiect, delegația română întrunită la Washington, și formată din 9 persoane – directorul Muzeului Județean Gorj Hortopan Dumitru, managerul de proiect Tița Eugenia Alina, profesorii de la Liceul de Muzică și Artă „Constantin Brăiloiu” Pasăre Dumitru și Tulpan Emanuela, artistul de muzică populară Argint Constantin, precum și patru elevi Gorun Alina, Foanță Teodor, Lăcătușu Cristina și Munteanu Cristian – s-a deplasat la Charleston, Virginia de Vest, unde, între 1 -13 octombrie, a fost invitata muzeului Clay Center, având loc astfel primul schimb cultural din cadrul proiectului mai sus menționat.
În primele zile ale schimbului cultural cei doi profesori de la Liceul de Muzică „Constantin Brăiloiu” și cei de la Liceul Wahama au fost pregătiți de către personalul specializat al lui Clay Center în domeniul povestirii digitale. Astfel, profesorii au învățat cum să adune și să editeze pozele, imaginile și sunetul în filmulete, pe care ulterior să le folosească în „spunerea de povesti”. Cu aceste cunoștinte, profesorii îi vor învață și ulterior asista pe cei 50 de elevi (25 români și 25 americani) în crearea de „povestiri digitale”.
Apoi, în vederea pregătirii pentru cele două spectacole comune, artiștii români împreună cu cei americani, au efectuat repetiții și discuții despre muzica specifică fiecărei regiuni – muzica populară oltenească și muzica din zona Virginia de Vest, numită blue grass.
Pe data de 6 octombrie, la Liceul Wahama din Mason County, artiștii români – Pasăre Dumitru, Constantin Argint, împreună cu cei patru elevi de la Liceul de Muzică și Artă ”Constantin Brăiloiu” și artiștii americani de muzică blue grass frații – Robin și Dan Kessinger au susținut un concert comun în fața a peste 200 de elevi. Elevii români, înaintea spectacolului, au avut onoarea de a asista la câteva ore, fiind invitații elevilor americani ce vor participa la proiect. Astfel, ei au avut ocazia de a afla cum decurge o zi de scoală din viața unui elev american. De asemenea, în cadrul acestui concert în școală, domnul profesor Pasăre Dumitru a susținut o ”oră deschisă” în care le-a povestit elevilor americani despre instrumentele populare tradiționale românești și modul în care dumnealui le confecționează.
Pe data de 10 octombrie a avut loc marele concert public, în care ambele părți – cea americană și cea română – au încântat publicul larg cu muzica specifică din statul Virginia de Vest și din zona Gorjului.
De-a lungul întregii prezențe la Charleston, delegația română a fost invitată la diferite evenimente și excursii, precum vizita la Capitoliu și întâlnirea cu Guvernatorul statului Virginia de Vest, vizita la Colegiul Davis& Elkins, unde, de asemenea domnul profesor Pasăre a ținut o oră deschisă studenților prezenți, excursia la New River Gorge – un fel de chei săpate în munte, de-a lungul timpului de către râul New,vizite la muzee, etc.
Delegația a fost, de asemenea, invitată la prânz și la cină de către Adina Sobieski, o româncă din Brașov, stabilită în orașul Charleston și care ne-a primit în casa ei cu porțile larg deschise.
Schimbul cultural la care delegația română a participat a fost unul frumos, deosebit, plin de noi experiențe și de crearea unor noi prieteni – partenerii din SUA de la Clay Center și de la Liceul Wahama.
În luna aprilie 2015 delegația americană va sosi la Târgu Jiu, acesta fiind cel de-al doilea schimb cultural din cadrul proiectului „Note Comune”. Vizita va consta, la fel ca cea pe care delegația română a facut-o în acest an, în concerte comune la liceu și în aer liber, cursuri de specializare și perfecționare pentru profesori, excursii, etc.
Proiectul „Note Comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, realizat prin programul Museums Connect este finanțat parțial de Oficiul pentru Educație și Cultură al Departamentului American de Stat și este administrat de Alianța Americană a Muzeelor.